Вторник, 14.05.2024, 03:52
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2008 » Ноябрь » 25 » Ще один варіант бізнес-плану завершення будівництва житлового комплексу „Три богатирі”.Єгор Божок-інвестор!
Ще один варіант бізнес-плану завершення будівництва житлового комплексу „Три богатирі”.Єгор Божок-інвестор!
01:03

Вихідні елементи:

 

Замовник будівництва компанія „КРС” – на грані банкрутства, не має можливостей і намірів добудовувати об’єкт.

 

Управитель ФФБ за програмою „КРС” банк „ЗІБ” отримав безвідкличну довіреність на забудову об’єкта, має бажання „загасити” скандал і для того якимось чином добудувати об’єкт, водночас не має бажання інвестувати додаткові кошти.

 

Будівельна організація – дочірня компанія КРС, готова продовжувати будівництво за умови надходження фінансування.

 

Інвестори – всі (або майже всі) сплатили вартість своїх об’єктів нерухомості, бажають завершити будівництво і введення об’єкту в експлуатацію якомога ближчим часом.

 

Можливий шлях далі:

 

Провести аудит будівництва на предмет визначення обсягів добудови та вартості відповідних робіт.

 

Терміни – до кінця 2008 року.

Особливості – така робота потребує послуг висококласних аудиторів з будівельним профілем.

 

Наскільки мені відомо, аудит, нібито, має бути проведений ЗІБ, водночас особливих зрушень до цього часу не спостерігається. Крім того, вбачається доцільним мати незалежну оцінку. Пропонується замовити і провести аудит самостійно і, у випадку підготовки такого ж аудиту банком, порівняти дані і опосередковано визначити правдивість намірів „ЗІБ”. Вартість якісного аудиту є доволі високою, втім, якщо розбити цю вартість на всіх постраждалих інвесторів, сума внеску кожного дорівнюватиме близько 100-150 грн. Наскільки мені відомо, більшість постраждалих інвесторів готова була платити таку суму щомісячно за послуги юристів, а деякі – навіть більше.

 

Скласти реєстр інвесторів, встановити зі всіма оперативний зв’язок.

Терміни – до кінця 2008 року.

 

За ініціативою ІГ така робота вже проводиться, за що цим хлопцям та дівчаткам велика вдячність. Єдине – треба активізуватися ВСІМ і ВСІМ перестати бути байдужими. Сподіваюся, що коли шлях уперед викристалізується, активність підвищиться.

 

Досягти з банком „ЗІБ” юридично зобов’язуючих домовленостей щодо скорішої добудови об’єкта. Ці домовленості мають включати:

-         підтвердження зобов’язання добудувати і здати в експлуатацію, включно з отриманням відповідних дозволів, погоджень, документації,

-         план-графік будівництва, з кінцевим терміном на початку літа 2009 року,

-         кошторис відповідних витрат,

-         назву та зобов’язання забудовника,

-         ГОЛОВНЕ – створення контрольно-ревізійного органу (КРО) у складі інвесторів, представників ЗІБ, забудовника тощо для проведення щотижневого або що двотижневого контролю з ходом добудови. За підсумками щотижневої або що двотижневої роботи КРО публікувати звіт про хід будівництва на нашому сайті (дозволить здійснювати подвійний контроль за участю тих, хто не увійде до КРО).

-         ОКРЕМО – зобов’язання ЗІБ домагатись від КРС відшкодування невиконаних зобов’язань або хоча б їх частини в грошовій формі, в тому числі через ліквідатора.

 

У мене є інформація, що одна з російських компаній має намір купити активи КРС, що залишаються, або їх частину, і, відповідно всі зобов’язання, одним з яких є добудова нашого дома, при наявності позову або звернення до ліквідатора у нас з’являються шанси отримати хоча б щось. Але все це вже в процесі.

 

Терміни – протягом січня 2009 року.

Особливості – така робота потребує послуг юристів, якщо це буде ЗІБ можна залучити їх юристів і зекономити наші гроші.

 

Тепер давайте розмірковувати. Попередній аналіз ідеї створення ЖСК, досвід інших постраждалих від непорядності комерсантів від будівництва дають нам досить скептичну картину перспектив швидкого та успішного завершення „проекту ЖСК”.

З іншого боку, ЗІБ, принаймні, демонструє готовність до пошуку виходу з цієї скандальної ситуації, він також готовий, як я зрозумів, взяти на себе функції забудовника. ЗІБ має доволі вже створений і доволі організований бюрократичний апарат, частина якого вже займалася нашим об’єктом.

І нарешті ЗІБ - це структура, яка вже досить давно діє в Україні, яка фігурувала на всіх попередніх етапах бюрократичного оформлення нашого будівництва, може від нашого імені стягувати щось з КРС.

І нарешті, все це ВЖЕ Є, ІСНУЄ і ФУНКЦІОНУЄ, в наявності також певний досвід, а ЖСК немає ще, навіть, на папері.  А КРО створити, значно простіше, до нього можуть увійти хоч всі бажаючі інвестори.

 

Визначитися щодо будівника, який завершить об’єкт.

 

Терміни - протягом січня 2009 року.

 

На мою думку, треба залишити поточного будівника. На те є декілька причин: він робив цей проект, будував його до цього часу, проходив з ним всі інстанції в Києві. Тому він знає всі особливості, пов’язані з об’єктом. Продовження роботи з поточним забудовником дозволить зекономити час, оскільки де-факто треба заплатити і відновити роботи, зняти з себе купу головного болю з матеріалами, пошуком бригад тощо. І головне, він має реальні шанси та можливості здати об’єкт в експлуатацію місту, оскільки якось свого часу це будівництво в тих же інстанціях погоджував.

                               

Визначитися щодо фінансів

 

Терміни – протягом січня 2009 року.

 

По-перше, як мені здається грошей на добудову треба менше ніж афішується. Проте це вже буде наслідок аудиту

снує декілька можливих джерел наповнення бюджету на добудову:

1) розморожування резервного фонду (для цього треба отримати згоду в керівництва банку а також декількох інстанціях, включно, я думаю, з НБУ. Я готовий поговорити в НБУ);

 

2) продаж непроданих житлових та нежитлових об’єктів (у випадку зрушення й початку роботи за тим чи іншим шляхом, готовий спробувати переконати своїх багатих друзів купити об’єкти, що залишаються, або дати гроші в якості інвестиції з тим, щоб після продажу квартир ми їх повернули назад з певним прибутком );

 

3) за моїми даними ЗІБ має певну кількість квартир в якості застави від КРС, думаю їх можна переконати внести до існуючого ФФБ хоча б якісь кошти, щоб добудувати вже де-факто їх квартири;

 

4) частина інвесторів, за моїми даними, готова доплатити за свої квартири або нежитлові помешкання (у майбутньому їм за це можливо було б дати якісь пільги, можливо в частині плати за обслуговування будинку тощо ).

 

5) інші шляхи, в тому числі – допомога.

 

 

Будівництво відновити вже з лютого 2009 року.

 

Паралельно продовжувати всі інші дії, які вже наразі робляться з тим, щоб продовжувати тиск на всіх винних.

Я розумію і повністю поділяю обурення всіх інвесторів, своїх колег по нещастю. Маю намір сам відстоювати правду, але, при цьому, мені дуже хочеться робити це вже у своїй новій квартирі.

 

З глибокою повагою,

 

Єгор Божок

Просмотров: 671 | Добавил: chell
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]